LOVREČEVA 07.08.2020.

U petak 07.08. u 18 sat sastali su se članovi udruge u prijateljskom natjecanju u boćanju, kartanju i bacanju kolutova. Nakon sportskog dijela na red je došla zabava uz večeru i glazbu, koja je trajala do kasnih večernjih sati. 

 

IZLET BRODOM “TAJANA” U OPATIJU I KRALJEVICU

 

U utorak 30,06,2020, 67 naših umirovljenika bilo je na izletu brodom. Ove godine posjetili smo Opatiju i Kraljevicu. More je bilo mirno, vrijeme predivno toplo, hrana ukusna, vožnja ugodna, ukratko, sve za čistu peticu.

 

OTKAZANO prijateljsko druženje i natjecanja u Crikvenici do nekih boljih vremena

Obavještavamo članove da dežurstva srijedom neće biti od 01.07. da 01.09. radi ljetne stanke. Za sve informacije možete se obratiti telefonski gđi. Zvjezdani Velnić na 091 545 10 94 ili g. Vlatku Martinović na 098 260 093

Nakon poboljšane situacije vezane za korona virus, održana je treća sjednica izvršnog odbora na kojoj su donesene odluke o daljnjem radu Udruge i aktivnosti članova.

Nakon dužeg vremena, ponovo smo započeli sa dežurstvima u prostorijama Udruge. U vremenu od 10 do 12 sati, svake srijede možete dobiti sve informacije, daljnje planove, a i platiti članarinu, naravno, oni koji to još nisu. Veselimo se susretima.

POZIVAMO SVE ČLANOVE KOJI SU ZAINTERESIRANI ZA BOĆANJE,KARTANJE, PIKADO ILI KOŠARKU, DA DOĐU NA BOĆARSKI KLUB, SVAKOG PONEDJELJKA I PETKA OD 18 SATI

INFORMACIJE NA MOB 098 629 206 /Todor Dukić/

POZIVOM NA ODLUKU GRADA KRKA OD 16.03.2020. DO DALJNJEGA SE OBUSTAVLJAJU SVE AKTIVNOSTI ČLANOVA UDRUGE, UKLJUČUJUĆI DEŽURSTVA SRIJEDOM, BOĆANJE, SASTANCI I DRUGO. O PRESTANKU ZABRANE, BITI ĆETE PRAVOVREMENO OBAVIJEŠTENI.

DAN ŽENA

U nedjelju 08.03. naših 76 umirovljenika išlo je na izlet u Liku. Posjetili smo Memorijalni centar “Nikola Tesla” u Smiljanu, u sklopu kojega je i Teslina rodna kuća. Također smo se kratko zaustavili u Gospiću, a zatim otišli do Otočca, gdje smo imali ručak uz tamburaše, zabavu i ples. 

 

EVITA

25.02. prisustvovali smo kazališnoj predstavi Evita u HNK Rijeka. Odazvalo se 27 članova, iako ih se prijavilo mnogo više.

MAŠKARANI PLES

14.02. za članove je organizirana zabava pod maskama u konobi “Marija” u Vrhu. Prisustvovalo je 30 članova.

POSJET DOMU ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE ” MALI KARTEC”

Članovi naše udruge razveselili su svojom posjetom štićenike doma za starije osobe ” Mali kartec”

 

PRVA SJEDNICA IZVRŠNOG, NADZORNOG ODBORA, SOCIJALNOG VIJEĆA I LIKVIDATORA

Izvršni odbor u novom sastavu održan je 11.02.2020. u prostorijama Udruge. To je bila prilika da novi sastav bude upoznat sa načinom rada. Na sjednici su podneseni izvještaji o aktivnostima u prethodnom razdoblju i napravljen je plan aktivnosti do sredine godine.

 

BANJA VRUĆICA, 20. – 30. siječnja 2020.

Početkom godine, točnije 20. do 30. siječnja bio je organiziran izlet u lječilište Banja Vrućica u susjednoj BiH.

Ove godine odazvalo se 55 naših članova koji su uz aktivni odmor, tamo proveli deset dana uz terapije, masaže, kupanje u bazenima s termalnom vodom, šetnje u prirodi, fitness centar i razne sportske aktivnosti. Uz to bio je organiziran zabavni program u večernjim satima uz glazbu i ples.

Bio je to odmor i rehabilitacija za dušu i tijelo.

DOČEK NOVE 2020 GODINE

U konobi “Marija” u Vrhu upriličen je svečani doček Nove godine. Prisustvovalo je 35 naših članova koji su se dobro zabavili uz izvrsnu hranu i glazbu.

BERBA MANDARINA – 15. – 18.10. (4 DANA)

SINJ – METKOVIĆI – STON – MEĐUGORJE

 

DRUŽENJE I REKREACIJA

POZIVAMO SVE ČLANOVE KOJI SU ZAINTERESIRANI ZA BOĆANJE,KARTANJE, PIKADO ILI KOŠARKU, DA DOĐU NA BOĆARSKI KLUB, SVAKE SRIJEDE I PETKA OD 18 SATI

INFORMACIJE NA MOB 098 629 206

Jednodnevni izlet brodom “Tajana” – 23.05.2019.

U četvrtak 23.05.2019. godine krećemo na jednodnevni izlet motornim brodom “Tajana” .

Cijena izleta za članove je 200,00 kn

Program putovanja:

8.00 Polazak prema Senju

10.00 Dolazak u Senj i razgledavanje kule Nehaj

12.00 Polazak prema Vrbniku i ručak za vrijeme vožnje

13.15 Dolazak u Vrbnik, degustacija vina

15.00 Polazak iz Vrbnika prema Njivicama

17.00 Dolazak u Njivice i šetnja

18.00 Polazak prema Krku

19.30 Dolazak u Krk

Slikovni rezultat za MB tajana Krk

Jednodnevni izlet u Krapinu 18.04.2019.

Dana 18.04.2019. godine u 7.00 sati krećemo na jednodnevni izlet u Krapinu. Prošetat ćemo gradom, posjetiti muzej, a nakon toga ručati i plesati u Vuglec Bregu.

 Cijena izleta u Krapinu za članove iznosi 230,00 kn, a uključuje prijevoz, sendvičc, ulaznicu za muzej uz stručno vođenje, ručak s pićem i muzikom.

Oko 18 sati ćemo krenuti prema Krku.

Za prijeve i upite javite sa Zvjezdani na broj 091 545 1094.

 

 

Podijelite i Vaše slike sa nama!

 

Obavijest članovima udruge o organizaciji dočeka Nove 2019. godine.

Kao i svake i ove ćemo godine organizirati doček Nove godine.

Doček se organizira u konobi “Marija” u Vrhu.

Cijena novogodišnje večere iznosi 250,00 kn po osobi sa uključenim pićem.

Zabavlja muzički sastav “Nebuloza”.

Minibusom ćemo organizirati odlazak u Vrh u 20 sati, kao i povratak nakon dočeka.

Molimo da se javite na već poznate brojeve telefona, a uplatu izvršite na blagajni udruge.

Ovdje možete vidjeti: 2018 – meni novogodišnji

 

ADVENT U ZAGREBU 18.12.2018.

ADVENT U ZAGREBU 18.12.2018.SA POLASKOM U 7 SATI SA AUTOBUSNOG KOLODVORA.

CIJENA IZLETA 70,00 KUNA. POVRATAK U VEČERNJIM SATIMA.

Više na: http://www.adventzagreb.com/

Izvršni odbor

4. kolovoza 2018. – Boćarice Krčki sajam – Lovrečeva

 8. srpanj 2018. – 19. susretu umirovljenika Primorsko-goranske županije u Golubinjaku

Jako je malo bilo onih koji među oko dvije tisuće okupljenih umirovljenika na jučerašnjem tradicionalnom susretu umirovljenika Primorsko-goranske županije nisu bar na trenutak zaboravili svakodnevno sivilo i muku umirovljeničkog života.

Lijepo vrijeme, odlični domaćini, brojne sportske i zabavne igre te prekrasno okružje Park šume Golubinjak stvorili su uvjete za opuštanje i uživanje već od ranih prijepodnevnih sati kad su se prema Golubinaku počeli kretati brojni autobusi i osobni automobili.

Točno 35 umirovljeničkih udruga s područja Primorsko-goranske, Istarske, Ličko-senjske, Karlovačke i Zagrebačke županije jučer je sudjelovalo u 19. susretu umirovljenika Primorsko-goranske županije koji je nakon tri godine održavanja na Platku iznova vraćen u Golubnjak gdje je pred 19 godina ova priča s najmasovnijim druženjem umirovljenika u Hrvatskoj i počela.

29.04.-01.05.2018. – RAVENNA – RIMINI – SAN MARINO – FERRARA

1. dan Krk – RAVENNA – RIMINI

Polazak iz Krka u 6:00 sati s autobusnog kolodvora (moguć ukrcaj na Vratima Jadrana). Ugodna vožnja prema Italiji uz kraća zaustavljanja tijekom puta. Dolazak u Ravennu, nekadašnju prijestolnicu zapadnog rimskog carstva poznatu po svojim mozaicima, ranokršćanskim crkvama i spomenicima od kojih je čak osam upisano na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Upravo ovdje je Dante u progonstvu pisao zadnje dijelove Božanske komedije i gdje je sahranjen. Razgled grada: Bazilika Sv. Ivana Evanđeliste, Danteova grobnica, Bazilika Sv. Francesco, centralni gradski trg sa prekrasnim srednjevjekovnim palačama, trg Andrea Costa sa zgradom tržnice i crkvom Sv. Domenica, Bazilika Sv. Vitalea u čijem je dvorištu Mauzolej Galla Placidia, trg s Katedralom i Neonijanovom krstionicom, Bazilika sv. Apolinarija, Teodorikov mauzolej … Nakon razgleda povijesne jezgre grada slobodno vrijeme za odličan talijanski capuccino, aperitiv ili kupovinu suvenira. Nastavak putovanja do Riminija. Odlazak prema hotelu i smještaj. Večera. Noćenje.

2. dan RIMINI – SAN MARINO – RIMINI

Doručak. Razgled Riminija, rodnog mjesta poznatog režisera Federica Fellinija: hram Malatesta, poznatiji kao Il Duomo koji je sagrađen u 14. stoljeću i u kojem se nalaze freske slavnog talijanskog gotičkog slikara Giotta – Augustov slavoluk, najstariji preživjeli rimski slavoluk na svijetu podignut 27. godine p.n.e. – Tiberijev most preko rijeke Marechije s pet polukružnih lukova, građen od istarskog kamena. Slobodno vrijeme. Preostali dio dana iskoristit ćemo za odlazak u San Marino državu brojnih ljepota, ujedno i treću najmanju državu u Europi. San Marino zauzima oko 62 km2, treća je najmanja država u Europi, nakon Vatikana i Monaka. Prema legendi stoji da ju je osnovao klesar Marin s otoka Raba 301. godine, koji je sa svojim prijateljem Leom krenuo za Rimini. Zbog progona kršćana koji je potom uslijedio, sklonio se na obližnje brdo Monte Titano, gdje je izgradio kapelicu koja danas čini jezgru grada San Marina. Središte grada San Marino štite tri tornja na vrhovima Monte Titana: Guaita, Cesta i Montale. Razgled grada: Bazilika Sv. Marina koja, uz Crkvu sv. Petra, predstavlja i najvažniju crkvu u gradu, Gradske vijećnice, zidine grada s tornjevima, Palazzo Publico, trg Garibaldi … Slobodno vrijeme za kavu, ručak ili uživanje u kupovini u tax free zoni. Slijedi vožnja prema Rimini-u. Povratak u hotel i večera. Noćenje.

3. dan RIMINI – FERRARA – KRK

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak prema Ferrari – jednom od najvažnijih gradova pokrajine Emilia Romagna. Bila je važno središte talijanske renesanse pa je stari dio grada upisan na popis UNESCO-ve svjetske baštine. Grad je opasan s 9 kilometara zidina, koje su jedne od najbolje očuvanih u cijeloj Italiji. Šetnja gradskim središtem uz katedralu sv. Juraja, židovsku četvrt i najimpresivniju tamošnju građevinu – dvorac Castello Estense koji je pripadao njihovoj vladajućoj obitelji Este, a izgrađen je u 14. stoljeću kao sigurnosna utvrda protiv izgladnjelog naroda. Ferrara ima i svoje sveučilište s botaničkim vrtom među čijim je polaznicima bio i Nikola Kopernik. Tijekom šetnje ćemo uživati u pogledu na veliki broj renesansnih palača s očuvanim dekoracijama od terakote. Među najljepšima je Dijamantna palača koja je ime dobila prema kamenim blokovima fasade u obliku dijamanta, a u njoj se nalazi Nacionalna galerija s velikom kolekcijom slika ferrarske škole. Slobodno vrijeme za kavu ili ručak. Povratak prema otoku Krku.

Skupština udruge – Valamar

DANA 12.10.2017. GODINE , PREDSTAVNICI UDRUGE UMIROVLJENIKA GRADA KRKA ODAZVALI SU SE POZIVU UPRAVE “VALAMARA” DA PRISUSTVUJU NJIHOVOJ SKUPŠTINI UMIROVLJENIKA. UZ UGODNO DRUŽENJE IZRAZILI SMO OBOSTRNU ŽELJU ZA BLIŽOM SURADNJOM I RAZMJENOM ISKUSTAVA. U PLANU JE ZAJEDNIČKI PROLJETNI IZLET. VESELIMO SE LIJEPOM DRUŽENJU.

 

Slavonija 17.10.-19.10.2017.

Grupa umirovljenika Grada Krka provela je tri lijepa dana u Slavoniji. Razledali smo Đakovo, Vukovar, Osijek i Našice i vratili se kući puni lijepih dojmova. Vrijeme nam je bilo savršeno pa se nadamo da ćemo i na slijedećem izletu imati takvu sreću.

Begunje – Bled 14.10.2017.

Ovo jednodnevno tematsko putovanje Udruge antifašista otoka Krka organizirala je turistička agencija Atravel Autotrans Krk u dogovoru sa predsjedništvom udruge. Krenuli smo iz Krka u 07,00 sati gdje su se ukrcali članovi udruge iz Baške, Punta, Kornića, Vrha, Skrpčića i Pinezića, a uz put članovi iz Malinske, Dobrinjštine i Njivica. Putovanju se se priključili i članovi udruge umirovljenika grada Krka sa kojima dostižemo broj od 57 putnika. Prekrasnim danom slijedi vožnja prema Sloveniji i mjestu Begunje na Gorenjskem koje se nalazi u općini Radovljica. Ovo je mjesto koje podsjeća na veliku ljudsku patnju koja se dešavala za vrijeme 2. svjetskoga rata. U obližnjem mjestu Katzenstein u istoimenom dvorcu je vrijeme nacističke nacističke okupacije bio zatvor Gestapoa. U periodu između 1941. i 1945. godine je kroz ovaj zatvor prošlo 11.477 zatvorenika, uglavnom pristaše pokreta otpora Gorenjske regije, kao i iz drugih slovenskih regija. Dolaskom u Begunje uz pretnju kustosa posjetili smo muzej Taoca koji je otvoren u znak sjećanja na žrtve stradale u 2. Svjetskom ratu. Razgledali smo povijesnu kolekciju sa zapisima iz zatvorskih ćelija te dokumentirane materijale koji prikazuju život žrtava i zatočenika unutar zatvora i logora. Nakon razgleda odlazimo na ručak u restoran Pri Jožovcu koji se nalazi u rodnoj kući svjetski poznatih svirača harmonike braće Avsenik. U preljepo uređenom restoranu dočekale su nas i poslužile ljubazne konobarice obučene u narodne nošnje, za pohvaliti je i osoblje kuhinje sa odlično spravljenim ručkom u više slijedova. Nakon ručka odlazimo na groblje stradalih u mjestu Draga na kojem su nacisti streljali 161 zatočenika, minutom šutnje i paljenjem svijeće odajemo počast pogubljenim partizanima i civilnim žrtvama. Ovdje je uređeno i 667 grobova u čast stradalih partizana i zatočenika. Uz put prema groblju vidjeli smo ostatke grada Kamen kojeg su sagradili grofovi Ortenburški u u 12. stoljeću. Ovime smo tematski dio završili i odlazimo prema Bledu gdje se razilazimo uz preporuku da se prema slobodnom izboru izabere šetnja oko blejskog jezera, odlazak do blejskog Starog grada ili vožnju pletnom do otočića Sv. Marije. Sladokusci su našli vremena da probaju ogromnu blejsku kremšnitu ili Blejsku grmadu, koliko smo vidjeli nije im bilo teško nositi i prikladne vrećice sa kremšnitama da zaslade nebca i svojih najmilijih. Nakon degustacije slijedi odlazak sa Bleda i vožnja prema otoku Krku. Dužni smo da se zahvalimo svima koji su o nama brinuli prije i na samom putovanju: Meliti na dobro pripremljen program putovanja, pratiteljici Andrei na vođenju, vozačima Vedranu i Mariu na ugodnoj i sigurnoj vožnji.

Sjeverna Italija 5.10 do 8.10.2017.

Svake godine UABiA-a otoka Krka-a organizira tematska putovanja koja su planirana na početku kalendarske godine. Ove godine smo odlučili posjetiti Sjevernu Italiju.

Naši članovi su bili izuzeto zainteresirani za ovaj izlet. Prijavilo se čak 73 članova udruge koji su s nestrpljenjem očekivali polazak. Bojali su se lošeg vremena no 5. listopada osvanuo je lijep i sunčan dan. Krenulo se iz Krka u šest sati a putem su nam se pridružili članovi iz Baške, Punta, Malinske, Njivica, Omišlja i Dobrinjštine. Zadovoljni smo krenuli put Trsta preko Slovenije gdje su nas carinici na naše zadovoljstvo pustili bez kontrole dokumenata.

Raspoloženi smo krenuli put Trsta do našeg prvog odredišta „RIŽARNE“, nekadašnjeg nacističkog logora smrti a danas nacionalnog muzeja.

RIŽARNA je bila kamp za prikupljanje i uništavanje u Trstu u kojem je prvo guljena riža, a 1943. su ga prenamijenili u koncentracijski logor. Godine 1944. izgrađen je krematorij, u kojem je spaljeno između 4.000 i 5.000 ljudi. Kapacitet peći je bio 50 do 70 ljudi na dan. Žrtve su uglavnom bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi. Rižarna je bila i skupni centar za nacističke koncentracijske logore te je oko 20.000 ljudi prošlo kroz njega. Logor je najprije vodio Odilo Globacnik a nakon njega August Ditrich Allers. Čuvari su uglavnom bili talijanski fašisti.

Nakon Rižarne krenuli smo do REDIPUGLIE, gdje se nalazi monumentalni spomenik palom vojniku na Krasu – „Kosturnica stotine tisuća“. Spomenik izgrađen u obliku stubišta s preko 100.000 žrtava koji su poginuli za vrijeme 1. Svjetskog rata sagrađen je 1935. godine. Projektirali su ga arhitekt Mario Gerappi i kipar Castiglioni, u to vrijeme priznati i cijenjeni projektanti brojnih grobalja diljem Italije. Redipuglia je odabrana kao „Grad spomenik“, simbol velikog rata na Krasu, budući da je smještena između doline i krasa, na mjestu u čijoj blizini su započele velike bitke na vojnim poljima 1. svjetskog rata. Memorijalni park se nalazi na površini od 100 hektara i spada među najveće vojne memorijalni spomenike ne samo u Italiji nego i na svijetu. Na njemu su pokopane točno 39.857 identificirane žrtve koje se nalaze na prvih 24. stubišta, a u dvije zajedničke grobnice nalaze se ostaci 60.330 neidentificiranih žrtava. Više od 750 stepenica, 22 razine spomenika koliko treba do vrha monumentalnog spomenika, čitajući tisuće zapisanih imena vojnika raznih rodova vojske palih u 1. Svjetskom ratu, prošli su samo odvažniji članovi udruge.

Put smo nastavili prema Gonarsu – ostacima koncetracionog logora gdje smo položili cvijeće i poklonili se žrtvama fašističkog režima. Logor je izgrađen u jesen 1941. godine jer se predviđalo dolazak ruskih ratnih zarobljenika. Izgrađena su dva ograđena prostora, kilometar udaljena jedan od drugoga, podijeljena u 3 sektora. Bili su okruženi visokom bodljikavom žicom, sa stražarskim tornjevima, mitraljezima, jakim svjetlima koja su i danju osvjetljavala logor. U proljeće 1942. prenamijenjen je za prihvat civila tzv. „talijanske pokrajine Ljubljane“, zarobljenih po naredbi zloglasne Okružnice 3C generala Rotte. Represivne mjere te Okružnice primjenjivale su se na okupiranim područjima i područjima pripojenim Italiji nakon fašističke agresije 6. travnja 1941., sa svrhom etničkog čišćenja. Do ljeta 1942. logor, koji je stvarno mogao primiti oko 3.000 ljudi, brojio je više od 6.000 zarobljenika, većinom iz Ljubljane. Iskapanjem tunela ispod barake XXII zarobljenici su uspjeli ostvariti veliki bijeg iz logora u kolovozu 1942. Preostali logoraši premješteni su u druge logore. Nakon toga, u logor je počela pristizati nova vrsta zatočenika: muškarci, žene, starci i djeca iz Gorskog kotara i Kastavštine, koji su prethodno bili deportirani u logor Kampor na otoku Rabu. Stizali su u stanju ekstremne izgladnjelosti. Ljudskost nekolicine časnika i liječnika nije uspjela spriječiti smrt više od 500 osoba od kojih je bilo 70-oro djece mlađe od godine dana. Neka su se rodila i umrla u logoru.

Logor Gonars djelovao je do rujna 1943. kada su, nakon kapitulacije Italije, svi stražari pobjegli iz logora, a zatočenici oslobođeni. Logor je nakon toga brzo razrušen tako da su ostali samo teško vidljivi tragovi zarasli u travu. Međutim u zadnje vrijeme, na poticaj mladih, kako kaže gradonačelnik Gonarsa, napravljeni su koraci kako bi se na samom mjestu logora na dostojan način obilježilo stradavanje velikog broja ljudi. Nove generacije, novi običaji. Ipak se kreće!

„Memorijalno Svetište“ u kojem se nalaze ostatci poginulih predstavlja strogu osudu rata, povoda svakog nasilja, osudu fašizma koji je dopustio i prouzročio ogromnu tragediju koja se odvijala na ovom mjestu te osudu rasističke ideologije koja dopušta i potiče diskriminaciju, netrpeljivost i rasnu segregaciju.“ riječi su zapisane na ploči koja obilježava Memorijalno Svetište na ulazu u groblje Općine Gonars. Autor spomenika na mjesnom groblju koji podsjeća na 453 slovenske i hrvatske žrtve logora je Miodrag Živković. Na samom mjestu bivšeg logora viju se zastave, talijanska, hrvatska, slovenska, zastava grada Gonars te EU.

Nakon odavanja počasti žrtvama krenuli smo prema najvećem talijanskom jezeru LAGO di GARDA površine 350 m2. Južna obala jezera je pitoma i ravna gdje se nalaze veća naselja, dok je sjeverni dio jezera brdovit. Područje je blage klime, bujne vegetacije, nasada limuna i s najsjevernijom zonom uzgoja maslina u Europi. Posjetili smo slikoviti gradić SIRMIONE koji se smjestio na poluotoku u južnom dijelu jezera. Prošetali smo se do utvrde SCALIGHERIJA i uskim ulicama staroga grada gdje smo jeli poznati talijanski sladoled.Vožnju smo nastavili prema našm hotelu Una u mjestu BRESCIA.

DRUGI DAN

Nakon dobrog doručka krenuli smo prema BOROMEJSKIM OTOCIMA i jezeru LAGO MAGGIORE –LAGO D’ORTA koje je drugo najveće jezero u Italiji,a u svome gornjem dijelu pripada Švicarskoj gdje se nalazi otmjeno ljetovalište STRESA. S lokalnom brodicom krenuli smo prema Boromejskom otoku ISOLA BELLA, gdje se nalazi palača iz 17. stoljeća, prepuna vrtova u talijanskom stilu s brojnim kipovima, cvijetnim alejama, stablima naranči i limuna i s veličanstvenim cvijećem.

S lokalnom brodicom uz lagani vjetar prebacili smo se na otok ISOLA MADRE čuven po bujnoj vegetaciji, azalejama, rododendronima, kamelijama i paunovima koji slobodno šeću otokom. Sa sigurnošću možemo reći da je to jedno od najsenzualnijih mjesta na svijetu.Opušteni i zadovoljni krenuli smo nazad brodicom i iskrcali se u mjesu STRESI. U poslijepodnevnim satima krenuli smo prema LAGO d’ORTA i posjetili grad ORTA SAN GLUGLIO. Predvečer smo otišli u naš hotel Una u mjestu CERRO MAGGIORE.

TREĆI DAN

Nakon doručka krenuli smo prema gradu LUGANU. Po dolasku u grad krenuli smo u razgledanje. Obišli smo katedralu Sv. Lovre, Piazzu della Reforma, Casino, Palazzo Civico, villa Cianni, Parco Civico, Museo Cantonale del Arte. Nakon obilaska imali smo slobodno vrijme za kupnju, sladoled i kavu. Na povratku svratili smo u slikoviti gradić COMO na istoimenom jezeru, najdubljem u Europi, oazu mira i tišine. Grad je poznat po promenadi, mnogobrojnim kavanama, kao i slikovitoj srednjovjekovnoj četvrti. Popularna turistička destinacija stanovnika Milana i Švicaraca. Dan smo završili večerom u hotelu uz ugodno druženje.

 ČETVRTI DAN

Poslije doručka otputovali smo u centar Milana, najvećeg i najvažnijeg grada i modne prijestolnice sjeverne Italije: CASTELLO EMANUELE, BRERA, TEATRO SCALA, jedna od najslavnijih opernih kuća na svijetu, galerija VITTORIO EMANULE da PIAZZE del DUOMO s čuvenom Milanskom katedralom. Tamo smo imali čast prisustvovati velikoj humanitarnoj utrci MILANO DEEJAY TEN 2017. Nakon utrke krenuli smo na put prema našem otoku Krku gdje smo stigli u kasnim večernjim satima.

(Tekst: prof. Ljiljana Karabaić, fotografije: prof.Darko Fnuko) 

Tematsko putovanje Kozara – Banjaluka 16.09.2017.

U jutarnjim satima 16. rujna krenuli smo sa autobusneog kolodvora Krk prema TIFONU gdje smo ukrcali naše prijatelje iz Udruge antifašista Opatije i našu pratiteljicu putovanja. Vožnja autobusom preko Bihaća prema Banja Luci. Slijedi posjet Samostanu Marija Zvijezda u okolici Banja Luke, razgled samostana i kupnja sira Trapista, ljekovitih napitaka i suvenira. Nastavak vožnje prema Banja Luci kulturnom i gospodarskom središtu bosanskih srba. Po dolasku u Banja Luku uslijedio odlazak u hotel Bosna **** i smještaj.
Sa lokalnim vodičem odlazimo u razgled grada pješice: Obilazimo zgradu skupštine- Carski drum – tvornica duhana- crkva Sv. Bonaventure – zgrada vlade Republike Srpske – Mala stanica – park Mladen Stojanović- sveučilišni grad crkva sv. Trojice- narodno kazalište- tvrđava Kastel- kompleks stradalim krajišnicima u NOB-u koji je dijelo hrvatskog kipara Antuna Augustinčića- tvrđava Kastel- rijeka Vrbas banjalučka tržnica- predsjednička palača…
Nakon obilaska poslije kratkog odmora odlazaimo na večeru u lokalni restoran Mala Skadarlija. Uz više slijedova jela sa domaćim specijalitetima zabavljamo se uz muziku tamburica. Slijedi povratak u hotel i noćenje.

Nakon doručka 17. rujna odlazimo prema Etno selu Ljubačevo. Ovaj muzej na otvorenome u svom sastavu ima više od 30 objekata različite namjene sa više od 5000 eksponata. U muzeju dominira etnološka zbirka, numizmatička zbirka, zbirka antikviteta i mnoštvo eksponata sa područja bivše Jugoslavije. Nastavljamo vožnju prema nacionalnom parku Kozara.

Ove godine, 10.06.2017. je proslavljena 75 obljetnica velike bitke koja je trajala 27 dana. Bitka na Kozari, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u bijegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.
Sa područja Kozare u Narodnooslobodilačkom ratu sudjelovalo je oko 11.700 boraca, od kojih je u toku rata poginulo oko 10.000. Na memorijalnom zidu na Mrakovici upisana su imena 9.921 borca sa Kozare. Prikupljeni podaci govore da su kao žrtve fašističkog terora živote izgubili 33.398 civila. Do 1988. godine evidentirano je 11.219 ubijene kozaračke djece starosti do 14 godina. Internirano je oko 7.000 Kozarčana. U srpnju 1942. godine s područja Kozare je odvedeno u sabirne logore, a iz njih delimično raseljenou u koncentracione logore ili na rad u Njemačku 68.500 osoba. Kraj memorijalnog zida delegacija od predstavnika Udruga: antifašista otoka Krka, Opatije i umirovljenika grada Krka položila je cviježe, zapalila svijeću i minutom šutnje iskazali počast svim poginulim antifašistima i civilima Kozare.
Planina ima nekoliko vrhova, brojne livade i obrasla je gustom šumom. Na Mrakovici, centralnom dijelu Nacionalnog parka “Kozara”, uređen je Memorijalni kompleks (Spomenik, Memorijalni zid i Muzej), kojim je obilježena čuvena kozaračka epopeja. Autor Spomenika slobode je Dušan Džamonja. Tik uz impozantni spomenik, do kojeg vode jednako impozantne stepenice, nalazi se i memorijalni zid.

Puni dojmova u kasnim večernjim satima rastajemo se sa prijateljima iz Opatije i dolazimo na Krk.
Zahvaljujem se vozačima Autotransa na profesionalnosti, pratiteljici puta Alisi i Meliti, voditeljici poslovnice turistička agencije Autotrans d.o.o. Krk što smo zajednički uspješno realizirali ovo tematsko putovanje. (Sa stranice UABiA otoka Krka)

Rovinj 09.09.2017.

Udruga umirovljenika grada Rovinja organizirala je 07. Boćarski turnir za žene. Naše boćarice osvojile su srebrnu medalju u jakoj konkurenciji od 8 ekipa. Nakon dodjele pehara i medalja domaćini su organizirali druženje uz muziku. Veliko hvala domaćinima na srdačnom prijemu.

Brod Moravice 26.08.2017.

Povodom dana grada Brod Moravica održan je boćarski turnir za žene na kojem je I.ekipa naše Udruge osvojila prvo mjesto. Domaćini su se potrudili da nas lijepo ugoste sa dobrim ručkom i odličnim kolačima, uz vesele svirače i pjevače proveli smo ovaj lijepi sunčani dan. Udruzi umirovljenika Brod Moravica jedno veliko HVALA na uloženom trudu.

Platak 2017.

Dana 01.07.2017. godine održan je 18. susret umirovljenika PGŽa. Naša udruga sudjelovala je sa 30 natjecatelja u ponuđenim disciplinama i osvojili smo dvije srebrne medalje u kartanju i to briškula-trešeta i bela.  U zabavnom dijelu programa nastupila je i klapa “Nono”. Na povratku prema Krku svratili smo u Crikvenicu,  gdje su nas dočekali umirovljenici prijateljske udruge “Sunce” s kojima smo proveli vrijeme uz pjesmu i ples.

30. boćarski turnir -Lovrečeva 2017. god.

Turnir je održan 06.08.2017. na boćalištu u Krku.

Na 30. boćarskom turniru -Lovrečeva 2017. god. muška ekipa Udruge umirovljenika Grada Krka u sastavu: Ivan Bolonić,Ivan Kosić,Antonio Stenta i Marijan Rušin (rezerva) osvojila srebrnu medalju. Bravo dečki.

Pod pokroviteljstvom Grada Krka dana 12.08.2017. godine održan je 30. boćarski turnir za žene. Sudjelovale su ekipe iz Brod Moravica, Rovinja, Umaga, Novigrada i tri ekipe naše Udruge. Nakon sportske borbe, na kišnom boćalištu, prva ekipa Krka, u finalu, je pobijedila ekipu Rovinja i osvojila prvo mjesto.  Treće i četvrto mjesto pripalo je, također, domaćinima. Po završetku sportskog dijela organizirano je druženje uz muziku.

Gacka 16.06.2017.

 
Jednog prekrasnog jutra 16.06.2017. godine sjećat ćemo se kao početka jednodnevnog izleta u dolinu Gacke. Autobus je bio pun veselih i naspavanih umirovljenika koji su se nadali da će im dan u Lici biti ispunjen raznim događajima, a posebno druženjem kojem se svi vesele. Krenuli smo put Žute Lokve gdje smo, uz naše dobro poznate sendviče i piće,  napravili prvu stanku. Uživali smo u prekrasnom zelenilu koje nas je pratilo do našeg odredišta  u hotelu  „Mirni kutak“, gdje smo   slušali predavanje o zdravom spavanju i, kao i uvijek, nešto i kupili.  Nakon izvrsnog ručka, uz našeg  lokalnog vodiča po imenu  Jasmina, uputili smo se u siranu „Runolist“ gdje smo degustirali skutu i tri vrste sira.  Krenuli na izvor Gacke, koja kao najčišća naša rijeka, obiluje biljnim i životinjskim svijetom. Zatim smo razgledali mlinice, gdje smo degustirali  kruh,i  kupili  nekoliko vrsta brašna. Svratili smo i u jedan OPG koji se bavi proizvodnjom rakije, džemova i slatkih žestokih pića i tu vrlo uspješno kupovali domaće proizvode. Na povratku kući doživjeli smo i pravi proljetni pljusak koji ipak nije mogao pokvariti pozitivne utiske koje smo ponijeli iz Like. Pomalo umorni stigli smo u  Krk oko 20.00sati sa željom da ponovimo sličan izlet. 

 

Crikvenica 28.05.2017.

 
Dana 28.05.2017. godine krenuli smo u Crikvenicu na međunarodnu olimpijadu umirovljenika na kojoj smo sudjelovali prvi puta. Nas je bilo četrdesetak, a ostali sudionici su bili iz raznih krajeva Hrvatske (Poreč, Rovinj, Senj, Međimurje, Novi Vinodolski,…), ali i iz Mostar i Slovenije. Cilj je bio druženje, pa se nismo baš pripremali za osvajanje medalja. Discipline su bile: ubacivanje u koš, nabacivanje kolutova, pikado, viseća kuglana, šah i nordijsko hodanje. Za marendu je bio  poslužen grah, a u 17 sati su nas, u njihovom prostoru,  počastili roštiljem. Uz muziku i ples smo se vrlo lijepo zabavljali sa obećanjem da ćemo ovakva druženja  održavati i u narednim godinama. 

 

Olib – Silba  25.05.2017.

Točno u 7 sati 25.05.-2017. godine krenuli smo motornim brodom „Tajana“ u smjeru Oliba i Silbe. Većina umirovljenika nikada nije posjetila navedene destinacije pa je interes bio izuzetno velik. Vrijeme baš nije bilo obećavajuće, ali u sigurnim rukama našeg kapetana, brod je odlijevao buri koja nas je pratila. Nakon četiri sata vožnje iskrcali smo se na Olib i pratnji lokalnog vodiča razgledali  otok koji se može pohvaliti lijepo uređenim kućama i dvorištima. U 13.30. sati, uz ručak u pratnji galebova, uputili smo se na Silbu. Mjesto obećava mir i opuštanje jer , kao i na Olibu, nema automobila.  Silba ima oko 500 stanovnika , ali je površinom   upola manja od Oliba. U 19,30 sati vratili smo se u krčku luku i oprostili od 44 Puntara koji su uživali s nama u vrlo zanimljivom izletu.

 

Skupština Udruge umirovljenika 28.04.2017.

 

Sadnja lipe prijateljstva, Krk, 28.04.2017.

Iako dugo odgađana sadnja lipe realizirana je 28.04.2017. godine. Mora se priznati da ni kišni dan nije mogao spriječiti druženje članova naše Udruge sa članovima prijateljske  udruge „Lipa“ iz Donjeg Pokuplja, koja nam je poklonila sadnicu lipe koju smo, uz prisustvovanje  našeg gradonačelnika Darija Vasilića, posadili u Velom parku u središtu Krka. Uz ugodno druženje u Konobi „Maritim“  izmijenili smo zahvalnice kao podsjetnik na naše višegodišnje prijateljstvo, a nakon toga se uputili na redovnu godišnju skupštinu naše Udruge u Hotel  „Dražica“ koje je završilo plesom uz grupu iz Donjeg Pokuplja. 

 

Zadar – Starigrad 20.04.2017.

Uz jutarnju svježinu krenuli smo 20.04.2017. godine na jednodnevni izlet u Starigrad  i Zadar. Nakon kratke pauze u Senju uputili smo se prema Žutoj Lokvi u želji da što prije stignemo do Starigrada. Nismo ni slutili što nas čeka na tom putovanju.  Vrlo brzo smo se suočili sa vremenskom nepogodom koja nam je otežala put  i donekle pokvarila raspored.  Zbog jakog vjetra pa čak i snijega morali smo putovati preko Gospića, ali u pratnji naših muzičara, sve je bilo puno lakše.  U Starigradu smo obišli Titov bunker koji je moderniziran i tek oko 15.00 sati stigli u Zadar.  Zbog održavanja biciklijade morali smo duže hodati do znamenitosti koje smo željeli razgledati u Zadru pa smo na ručak u „Rivu“ stigli tek oko 16.30 sati. Već prilično gladni utješili smo se izvrsnim ručkom i našom dobrom muzikom uz koju su neki i zaplesali. Stigli smo u Krk nešto prije 1 sat poslije ponoći puni raznih dojmova. Bez obzira na loše vrijeme i  priličan umor, većina umirovljenika bila je oduševljena ovim izletom. 

 

 

Uskršnji blagdani Hot. Marina Krk 11.04.2017.

Dana 11.04.2017. godine Udruga je organizirala druženje naših članova starijih od osamdeset godina s rukovodstvom Udruge. Uz ukusan ručak u Hotelu „Marina“, pedesetak članova provelo je ugodnih nekoliko sati. Povod su bili Uskrsni blagdani, a članovi su sami odlučili da li žele  poklon ili druženje. Drago nam je što je većina izabrala druženje uz ručak jer je to prilika da održavamo bliske kontakte sa članovima starije životne dobi i uljepšamo im blagdane. 
 


Brod Moravice – Boćanje – Žene – 29.08.2016.

 


Klapa Nono – Bučijada – Ivanić Grad – 17.10.2016